Kālija priekšrocības
Kālijs ir elektrolīts, kas organismam nepieciešams, lai saglabātu pareizu tā darbību. Zemāk aprakstītas dažas no svarīgākajām kālija funkcijām organismā.
Asinsspiediens, sirds un asinsvadu veselība
Optimāls kālija uzņemtais daudzums var novērst augstu asinsspiedienu, palīdzot to uzturēt nepieciešamajā līmenī. Ja cilvēkam organismā ir pietiekams kālija līmenis un zems nātrija daudzums, tas var mazināt sirds un asinsvadu slimību un insulta risku.
Kaulu un muskuļu veselība
Kālijam ir liela nozīme kaulu veselībā. Pietiekams kālija daudzums organismā var palīdzēt saglabāt muskuļu masu gados vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskiem veselības traucējumiem.
Nieru veselība
Zems kālija līmenis var kavēt nieru spēju absorbēt kalciju, kas savukārt pārliekā daudzumā var izraisīt nierakmeņus.
Kālija deficīts organismā
Kālija deficīts jeb hipokaliēmija var izraisīt dažādas veselības problēmas, piemēram:
- augstu asinsspiedienu,
- nierakmeņus,
- zemu kalcija līmeni kaulos.
Pacientiem ar vieglu kālija deficītu raksturīgi:
- aizcietējumi,
- nogurums,
- muskuļu vājums,
- vispārēja slikta pašsajūta.
Ja cilvēkam ir vidējs vai augsts kālija trūkums organismā, tas var izraisīt:
- biežu urinēšanu,
- glikozes nepanesamību,
- muskuļu paralīzi,
- elpošanas problēmas,
- izmaiņas sirds ritmā,
- nervu sistēmas traucējumus.
Ja ir aizdomas par smagu kālija trūkumu organismā, nekavējoties nepieciešams sazināties ar ārstu, jo tas var būt bīstami dzīvībai.
Kālijs pārtikā
Kālijs ir sastopams daudzos augu izcelsmes pārtikas produktos, bet bieži pārstrādes procesā šis daudzums samazinās, kā arī daudzos pārstrādātos pārtikas produktos ir pārāk daudz nātrija (vārāmā sāls). Līdz ar to, ja uzturā lietojam šādus pārtikas produktus, iespējams, nepieciešams palielināt kālija uzņemšanu. Tomēr kālijs vienmēr jālieto apdomīgi, jo pārāk liels tā daudzums organismā var radīt nieru problēmas.
Kopumā vieni no vislabākajiem kālija avotiem ir žāvēti augļi un pākšaugi, kā arī citi bieži lietoti pārtikas produkti:
- lēcas,
- kartupeļi, īpaši ar mizu
- pupiņas,
- apelsīnu sula,
- sojas pupiņas,
- banāni,
- piens.
Vairumā gadījumu veselīgs uzturs nodrošina pietiekami daudz kālija, it īpaši, ja uzturā ir maz nātrija. Tomēr, ja nav pārliecības, ka ar uzturu tiek uzņemts pietiekams kālija daudzums, vai ir novērojami kādi no kālija deficīta simptomiem, kālijs var tikt uzņemts arī ar uztura bagātinātājiem.
Uztura bagātinātāji, kas satur kāliju, var palīdzēt:
- regulēt asinsspiedienu,
- mazināt insulta risku,
- novērst nierakmeņu veidošanos,
- uzlabot kaulu veselību,
- regulēt glikozes līmeni asinīs.
Uzmanību! Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. Pirms uztura bagātinātāju lietošanas vienmēr konsultējies ar ārstu un ievēro rekomendēto dienas devu.