Kad var sākt dot putru?
Ar krūti barotiem bērniem piebarošanu iesaka uzsākt no sešu mēnešu vecuma. Parasti kā pirmo ēdienu iesaka dārzeņus, savukārt putra kā pirmais papildēdiens būtu ieteicama gadījumos, kad bērniņš nepietiekami pieņemas svarā.
Turklāt putru var piedāvāt arī tad, ja piebarojumu uzsāk agrāk – četru mēnešu vecumā. Tiesa, tad putra jāpagatavo no smalkākas konsistences. Tomēr tai nav jābūt pagatavotai tik šķidrai kā savulaik populārajai auzu vai mannas putrai – no pudelītes dzeramai putrai, kas vairāk līdzinās biezam šķidrumam –, jo jau četros mēnešos bērns var ēst ar karotīti.
Kuru putru izvēlēties pirmo?
Sākumā būtu ieteicams bērnam piedāvāt putru, kas gatavota no viena veida graudiem. Dodot bērnam pirmo piebarojumu, ir svarīgi novērot, vai mazulim tas neizraisa alerģisku reakciju.
Ja pirmo putru vārīs no septiņu, piecu, četru vai triju graudu maisījuma un bērnam būs alerģija, vecākiem būs grūti noteikt, no kura graudauga ir šī alerģija.
Ar laiku bērna uzturā var ieviest jau vismaz piecu vai sešu veidu graudaugu putras, lai organisms saņemtu pēc iespējas vairāk un daudzveidīgākas vērtīgās uzturvielas.
Svarīgi !
līdz gada vecumam putrai nevajadzētu pievienot sāli vai cukuru,
ja mazulim nav alerģijas, tad putru var gatavot to sajaucot ar govs vai kazas pienu, vērojot putras panesamību un variējot ar dažādiem graudaugiem, pārmaiņus izvēloties kalciju un D vitamīnu saturošo govs pienu vai organismam vieglāk pārstrādājamo kazas pienu,
putru pareizi būtu vārīt ūdenī, un īsi pirms gatava pievienot pienu. Ja pienu tikai uzkarsē, nevis ilgstoši vāra, tas nezaudē vērtīgās uzturvielas,
līdz divu gadu vecumam putrai ieteicams pievienot arī papildu taukvielas, piemēram, sviestu kurā nav piena olbaltumvielu, kas var izraisīt alerģiskas reakcijas.
Putras ar glutēnu.
Graudaugus mēdz iedalīt glutēnu saturošos un nesaturošos. Glutēnu satur kvieši (pie tiem pieder arī manna), mieži (arī grūbas), rudzi un auzas, tāpēc, ieviešot bērna uzturā putras, būtu svarīgi novērot, vai bērnam nav glutēna nepanesības, kas bieži tiek jaukta ar alerģiju pret kviešiem vai celiakiju.
Glutēna nepanesību var noteikt tikai tad, kad bērns pirmo reizi pagaršojis glutēnu saturošus produktus.