Latvijā kritiski maz tiek uzņemts omega-3 - ko tas nozīmē veselībai?

Latvijā kritiski maz tiek uzņemts omega-3 - ko tas nozīmē veselībai?

Mūsdienu sabiedrībā, kur kardiovaskulāro slimību izplatība turpina pieaugt, ir īpaši nozīmīgi pievērst uzmanību pilnvērtīgam un sabalansētam uzturam. Taču realitātē redzam, ka straujais dzīves ritms un informācijas pārbagātība būtiski ietekmē cilvēku ēšanas paradumus. Īpaši satraucoša ir tendence, ka netiek uzņemts pietiekams daudzums omega-3 taukskābju, kas ir būtiskas ne tikai sirds slimību profilaksē, bet arī vispārējās veselības un labsajūtas uzturēšanā.

Satraucošie pētījuma rezultāti

Patērētāju aptauja, kas veikta pēc Möller’s iniciatīvas 2025. gada maijā, atklāj: tikai 4% Latvijas iedzīvotāju ēd treknas zivis vismaz 2-3 reizes nedēļā. No sabiedrības veselības viedokļa tas norāda uz iespējamu plaši izplatītu omega-3 deficītu, kas ilgtermiņā var ietekmēt cilvēku sirds un asinsvadu, kā arī kognitīvo veselību.


Veselības aprūpes profesionāļi un starptautiskās organizācijas vienprātīgi uzsver veselīgu taukskābju, īpaši omega-3 polinepiesātināto taukskābju, nozīmi cilvēka veselības saglabāšanā visos dzīves posmos. Šīs taukskābes ir būtisks faktors sirds un asinsvadu slimību profilaksē, kā arī smadzeņu funkciju un redzes uzturēšanā.
Saskaņā ar Latvijas Veselības ministrijas izstrādātajiem veselīga uztura ieteikumiem pieaugušajiem, zivis uzturā būtu jāiekļauj vismaz divas reizes nedēļā, vēlams izvēloties treknās jūras zivis, kas satur augstu EPS un DHS daudzumu. Līdzīgas vadlīnijas sniedz arī Amerikas Sirds asociācija, norādot, ka pieaugušajiem jāuzņem vismaz 100-150 grami treknu zivju divas reizes nedēļā, lai sasniegtu labvēlīgo efektu uz kardiovaskulāro veselību, taču, kā liecina pētījuma rezultāti, 96% Latvijas iedzīvotāju šīs rekomendācijas, visticamāk, neievēro. 
Lai arī nav skaidru iemeslu, kāpēc latvieši neēd zivis regulāri, iemesli var būt dažādi - zivju augstā cena, ierobežota pieejamība, nepietiekamas gatavošanas prasmes vai personīgās garšas izvēles.

Kas ir omega-3 taukskābes un kāpēc tās ir neaizvietojamas?

Omega-3 taukskābes ir garo ķēžu polinepiesātinātās taukskābes. Tās ir eikozapentaēnskābe (EPS), dokozaheksaēnskābe (DHS) un alfa-linolēnskābe (ALS). EPS un DHS ir jūras izcelsmes omega-3 taukskābes, un tās galvenokārt satur treknās jūras zivis - lasis, skumbrija, menca, sardīnes u.c., bet ALS ir augu izcelsmes omega-3, ko satur atsevišķi rieksti un sēklas, piemēram, valrieksti, linsēklas un čia sēklas.

Cilvēka organisms pats nespēj sintezēt šīs taukskābes, tāpēc tās ir iespējams uzņemt tikai ar uzturu - produktiem, kas satur omega-3, vai kvalitatīviem uztura bagātinātājiem. Mūsdienās tie ir pieejami dažādās formās - tostarp kapsulās vai šķidrā veidā -, ļaujot izvēlēties piemērotāko ikdienas vajadzībām un gaumei.

Omega-3 taukskābes ir neaizstājamas mūsu veselībai:
•    EPS veicina normālu sirds darbību, 
•    DHS veicina normālu smadzeņu darbību un redzi,
•    ALS palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs.

Labvēlīgo ietekmi gūst, dienā uzņemot 250 mg EPS + DHS un 2 g ALS.

*Aptauja veikta sadarbībā ar tirgus izpētes kompāniju AS “Norstat Latvija” 2025. gada maijā. Aptaujāti 1010 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem. 

 

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS! UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU.