Kā atklāja zivju eļļas īpašības?
Zivju eļļa cilvēku veselības uzlabošanā ir zināma jau gadsimtiem ilgi. Piemēram, ādas veselībā vai rahīta profilaksē.
Pētījumi par Omega-3 polinepiesātināto taukskābju nozīmi uzturā un slimību profilaksē sākās pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu vidū. Tika atklāta cieša saistība ar Grenlandes inuītu ēšanas paradumiem, uzturu, kas bagāts ar treknajām zivīm un jūras zīdītājiem, un inuītu zemā mirstību no koronārās sirds slimības, kas tika skaidrota tieši ar šo taukskābju pārsvaru uzturā.
Vērtīgās Omega-3 taukskābes
Zivju eļļā atrodamas divas īpaši svarīgas Omega-3 polinepiesātinātās taukskābes – eikozapentaēnskābe (EPS) un dokozaheksaēnskābe (DHS).
Tās organismā veic divas svarīgas funkcijas:
1) darbojoties kā šūnu membrānu struktūrelements, kas veicina imūnšūnu plasticitāti,
2) veido bioloģiski aktīvas signālvielas, kas regulē gandrīz visus organisma fizioloģiskos procesus.
Omega-3 taukskābes ir nepieciešamas, lai organismā veidotos vielas ar pretiekaisuma īpašībām. Plaši pētījumi ir pierādījuši to nozīmi sirds un asinsvadu slimību profilaksē.
DHS veido 8–10% mūsu smadzeņu audu, tādēļ, uzņemot pietiekamu daudzumu šo taukskābju, uzlabojas arī kognitīvās spējas un redzes veselība.
Kā izvēlēties mūsdienīgu un kvalitatīvu zivju eļļu?
A. Ražošanas tehnnoloģija
Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, attīstoties ražošanas tehnoloģijām, zivju eļļas ražošanai sāka izmantot zivju gaļu ar augstu tauku saturu. Mūsdienās par galveno zivju eļļas kvalitātes rādītāju uzskata polinepiesātināto taukskābju saturu. Jaunās ražošanas tehnoloģijas vienlaikus paaugstina Omega-3 polinepiesātināto un samazina piesātināto taukskābju saturu zivju eļļā, un attīra no toksiskā piesārņojuma.
B. Taukskābju avots un forma
Omega-3 taukskābes preparātos tiek piedāvātas dabīgo triglicerīdu veidā, kur polinepiesātināto taukskābju koncentrācija sasniedz 30% (18% EPS un 12% DHS). Zivju eļļas ar DHS un EPS kopējo saturu virs 30% tiek piedāvātas kā zivju eļļas koncentrāti. Tie gandrīz vienmēr ir taukskābju etilesteru formā, kuru ražošanas process ir sarežģītāks un resursietilpīgs, ietverot vairākpakāpju molekulāro destilāciju, kas sadārdzina galaproduktu.
Patērētāju vidū populāra ir zivju eļļa Möller’s, kura ražota no svaigām Norvēģijas arktiskajām savvaļas mencām, savukārt, LYL krila eļļa satur Omega-3 taukskābes jūras fosfolipīdu formā, kas iegūtas no Antarktiskā krila. Veģetāriešiem piemērots produkts ir LIVE WELL Vegetarian Omega-3-6-9, kas satur linsēklu eļļu, tajā Omega-3 taukskābes ir alfa-linolēnskābes formā, kas organismā pārveidojas par garākām polinepiesātinātām taukskābēm EPS un DHS.
C. Taukskābju satura un cenas attiecība
Zivju eļļas cenu nosaka Omega-3 taukskābju saturs vienā vienībā un pielietotā ražošanas tehnoloģija. Bieži, izvēloties lētāku produktu, nākas lietot lielāku kapsulu skaitu, lai sasniegtu ieteikto dienas devu, kas Omega-3 taukskābēm ir 250 mg – 2 g dienā, atkarībā no nepieciešamības un ārsta rekomendācijām.
Interneta aptieka e-euroaptieka.lv piedāvā plašu zivju eļļas preparātu klāstu. Zivju eļļas pieejamas dažādos fasējumos – šķidrā zivju eļļa pudelēs vai zivju eļļa kapsulās. Kapsulas ir ērti lietojamas, ieteicamas pēc treknākas maltītes, lai panāktu labāku zivju eļļas uzsūkšanos. Šķidrā zivju eļļa ir laba izvēle lielākai ģimenei vai tiem, kam kapsulu norīšana sagādā grūtības.
Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.