Mājas lapa Farmaceita padomi Tavai veselībai Vēdera labsajūta Farmaceita padoms. Vasara bez gremošanas problēmām

Farmaceita padoms. Vasara bez gremošanas problēmām

06-06-2017
Farmaceita padoms. Vasara bez gremosanas problemam

Kuņģa un zarnu trakta pareiza darbība ir viens no cil­vē­ka labsajūtas rādītājiem. Ja rodas problēmas ar gre­mošanu, cilvēks ātri vien sajūt diskomfortu un viņa dzīves kva­li­tā­te pasliktinās. Pavasara un vasaras se­zonā, laikam pa­kā­peniski kļūstot siltākam, atsākas pik­niku sezona, kā arī tuvojas vasaras saulgriežu svēt­ki – Līgo un Jāņu die­na. Svētku ēdienkartei pa­rasti raksturīgi cepti, asi vai skābi ēdieni, kas var kai­rināt kuņģa gļotādu, veicinot pa­sti­pri­nā­tu skābes iz­dalīšanos.

Pēc pārāk trekna vai asa ēdiena baudīšanas dedzināšana var piemeklēt jebkuru cilvēku, tomēr pastiprināta uzmanība jāpievērš, ja dedzināšanas sajūta pakrūtē, vēderā vai aiz krūšu kaula atkārtojas biežāk nekā reizi nedēļā. Tādā gadījumā būtu vēlams saņemt ārsta konsultāciju. Visbiežāk dedzināšanas sajūtu izraisa gastroezofageālā atviļņa slimība jeb kuņģa sulas atvilnis barības vadā. Neliela daudzuma kuņģa satura nonākšana barības vadā notiek arī veselam cilvēkam, bet parasti tas nerada diskomforta sajūtu. Ja dedzināšanas sajūta parādās ēdienkartes izmaiņu rezultātā, nav ilgstoša un pārlieku traucējoša, vēlams pārskatīt savus ēšanas ieradumus un pēc iespējas izvairīties no pārtikas produktiem, kas rada diskomfortu. Atviļņa slimības pacientiem kuņģa saturs barības vadā nonāk biežāk un ilgāk, līdz ar to izraisot simptomus – visbiežāk dedzināšanu. Produkti un to sastāvdaļas, kas visbiežāk aktivizē atviļņa slimību – dzīvnieku un augu izcelsmes tauki, kakao un šokolāde, kofeīns un kofeīnu saturoši dzērieni, citrusaugļi, tomāti, piparmētras (mentols), izteikti skābi ēdieni un dzērieni, gāzēti dzērieni, alkohols un nikotīns. Dedzināšanas sajūtas simptomātiskai ārstēšanai var izmantot farmakoloģiskos līdzekļus: magnija karbonātu, magnija hidroksīdu, kalcija karbonātu, kas neitralizē izdalījušos kuņģa skābi; ranitidīnu, kas kavē kuņģa sulas izdalīšanos, mazinot gan kuņģa sulas tilpumu, gan skābes koncentrāciju tajā; omeprazolu un pantoprazolu, kas nomāc kuņģa skābes sekrēciju.

Izmaiņas ierastajā dienas ritmā

Vasaras sezona ir arī ceļojumu laiks, kad, aizbraucot no ierastās vides, mainās ēšanas ieradumi, ēdieni un to sastāvdaļas, ēdiena daudzums, kā arī ēdienreižu skaits. Gremošanas trakta katrā posmā izdalās gremošanas sulas, kas satur noteiktus fermentus. Visvairāk gremošanas fermentus satur gremošanas sula, ko izdala aizkuņģa dziedzeris divpadsmitpirkstu zarnā – tās izdalītie fermenti lipāze šķeļ taukus, amilāze šķeļ cukurus, bet tripsīns – olbaltumvielas. Gremošanas dziedzeri izdala noteiktus fermentus, vadoties pēc tā, kādu ēdienu cilvēks lieto ikdienā. Strauji mainoties ēdienkartei, var netikt pietiekami izstrādāti fermenti, kas nepieciešami attiecīgā ēdiena sagremošanai, kas var radīt smaguma sajūtu pēc ēšanas un vēdera pūšanos, kā arī diskomforta sajūtu. Lai novērstu smaguma sajūtas rašanos, mainoties ēdiena saturam vai jūtot diskomfortu pēc ēšanas, vēlams īsi pirms ēdienreizes vai ēdienreizes laikā lietot farmakoloģiskos līdzekļus, kas satur pankreatīna pulveri, kura sastāvā ietilpst tripsīns, amilāze un lipāze, kas veicinās gremošanu un barības vielu pārstrādi.

Vēdera pūšanās

Vēdera pūšanos parasti izraisa vai nu gaisa norīšana ēdienreizes laikā ātras un nekārtīgas ēšanas laikā, vai uzturā lietotie pārtikas produkti. Visbiežāk cilvēka gremošanas sistēma nespēj labi pārstrādāt piena cukuru vai laktozi, kas atrodama pienā un tā produktos, vai augu valsts cukurus – fruktozi un sorbītu, ko satur āboli, bumbieri, sīpoli, pupas, zirņi un kāposti. Gāzu veidošanos veicina arī ūdenī šķīstošās šķiedrvielas, ko satur, piemēram, auzu pārslas. Lai novērstu vēdera pūšanos, vēlams ēst lēni, biežāk nekā trīs reizes dienā un mazām porcijām. Produktus, kas izraisa vēdera pūšanos, ieteicams ēst retāk un mazākā daudzumā vai citādi pagatavotus. Tauki un olbaltumvielas parasti nav vēdera pūšanās iemesls. Lai mazinātu vēdera pūšanos un gāzu veidošanos, var lietot aktivētās ogles tabletes, simetikonu saturošus līdzekļus, fermentu preparātus. Piena un piena produktu labākai panesamībai var palīdzēt laktāzes preparāti, kas šķeļ piena cukuru. No augu preparātiem var lietot ķimeņu vai fenheļa tēju.

Uzmaniet produktu derīguma termiņu

Siltajā laikā uzmanība jāpievērš arī produktu derīguma termiņiem un dzeramā ūdens kvalitātei, jo siltais laiks var veicināt mikroorganismu vairošanos un, lietojot bojātu pārtiku vai ūdeni, var rasties caureja. Īpašu uzmanību šim apstāklim jāpievērš, ceļojot uz eksotiskām valstīm. Lai izvairītos no nepatīkamās caurejas, jāievēro personīgā higiēna, kārtīgi jānomazgā uzturā lietojamie augļi un dārzeņi, kā arī jāizvairās no nesaderīgu ēdienu kombinācijas vienā ēdienreizē. Caurejas laikā no organisma tiek izvadītas toksiskās vielas, tāpēc saindēšanās gadījumā ir jābūt uzmanīgiem ar zarnu kustību apturošiem līdzekļiem, piemēram, loperamīdu. Toksīnus kuņģa zarnu traktā piesaista aktivētā ogle, vēlamās baktērijas zarnu traktam piegādā probiotiķu preparāti.

Daina Bulmeistere, SIA EUROAPTIEKA farmācija