Mājas lapa Farmaceita padomi Tavai veselībai Esi vesels Vidusjūras diēta latviešu gaumē

Vidusjūras diēta latviešu gaumē

07-06-2017
Vidusjuras dieta latviesu gaume

Sirdij draudzīgs uzturs ir tā sauktā Vidusjūras diēta. Pētījumi pierāda neapšaubāmu šīs diētas principu efektivitāti sirds un asinsvadu slimību riska mazināšanā. Vidusjūras diēta savu nosaukumu ieguvusi vēsturiski – ne velti ap Vidusjūru esošajās valstīs ir daudz zemāka saslimstība ar sirds slimībām. Latvijā ir pārprasta šīs diētas ekskluzivitāte, patiesībā Vidusjūras diēta sastāv no produktiem, kas plaši pieejami arī Latvijā. Pie mums netiek iegūta vienīgi olīveļļa, kuras lietošana uzturā mazina infarkta, insulta un nāves risku, tomēr tā plašā klāstā pieejama veikalos. Būtībā šo diētu var dēvēt arī par Baltijas jūras diētu – to veido sezonāli augstas kvalitātes vietējie dārzeņi, augļi, pilngraudu un piena produkti, gaļa, zivis.

Svarīgi fakti

Vidusjūras diētas ievērošana jau pēc 2 gadiem spēj nozīmīgi samazināt risku:

  • nomirt (par 9%)
  • nomirt no sirds un asinsvadu slimībām (par 9%)
  • saslimt ar vēzi (par 6%)
  • saslimt ar Parkinsona vai Alcheimera slimību (par 13%).

Regulāra Vidusjūras diētas ievērošana ļauj samazināt svaru, mazināt cukura diabēta risku, mazināt iekaisuma un audzēju risku.

Vidusjūras diētas pamatā ir:

  • lielas augļu un dārzeņu devas (5 porcijas dienā!)
  • pilngraudu produkti, kartupeļi, pupas, rieksti, sēklas
  • auksti spiesta jeb extra virgin olīveļļa
  • piena produkti ar dabiski zemu tauku saturu
  • zivis (vismaz 2 reizes nedēļā)
  • gaļa nelielos daudzumos (3 reizes nedēļā, nevis 3 reizes dienā!)
  • ūdens un zāļu tējas
  • daudz garšaugu, maz sāls

Sirds veselību nodrošina tieši Vidusjūras diētas stils – produktu kombinēšana, ēdiena dažādošana atbilstoši sezonai un gatavošanas tradīcijām.Latvijas daba ir īpaši dāsna ar meža ogām un sēnēm un augļu un dārzeņu klāstu. Vidusjūras diētas viena no svarīgākajām sastāvdaļām ir olīveļļa. Tā ir ne tikai mononepiesātināto taukskābju, bet arī flavonoīdu avots, kas normalizē holesterīna līmeni, samazinot zema blīvuma jeb „sliktā” holesterīna līmeni asinīs. Extra virgin olīveļļa lietojama gan svaigā veidā, gan cepšanai, nepārsniedzot 200 grādus. Pētījumi apliecina arī melnās šokolādes pozitīvo ietekmi uz sirds veselību – kardiologi rekomendē šokolādi ar vismaz 80% kakao saturu un ne vairāk kā 8 gramus dienā. Tāpat 1 glāze laba sarkanvīna dienā sievietēm un 2 glāzes vīriešiem pie veselīgas maltītes (!) uzlabo sirds un asinsvadu veselību.

Skaitīsim līdzi

Protams, nevar dzīvi pārvērst par kalkulatoru un nepārtraukti rēķināt uzņemtās un sadedzinātās kalorijas, bet vajadzētu radīt sev priekšstatu par optimālu ēdienreizes porcijas lielumu un ikdienas fiziskās slodzes apjomu. Ja šķiet, ka „neko tādu jau neēdat”, bet svars tikai palielinās, iesaku dienā apēsto pierakstīt uz lapas (ieskaitot konfekti, šokolādes gabaliņu, cepumu, riekstu sauju) un aprēķināt dienā uzņemto kaloriju daudzumu. Iespējams, būsiet pārsteigti.

Veselīga uztura tradīcijas sākas ģimenē

Pētījumi pierāda saistību starp pareizu dzīvesveidu jau no bērnības un labāku veselību pieaugušo vecumā. Vecāki ir ļoti atbildīgi par savu bērnu veselības stāvokli. Ir lietas, ko bērni pieņem kā pašsaprotamu faktu – ģimenes ēšanas paradumus, sportošanas intensitāti un tradīcijas. Ja paši skriesim, bērni skries līdzi. Ja paši lietosim uzturā olīveļļu, arī bērni to darīs. Ja paši nesmēķēsim, visdrīzāk arī bērni to uzskatīs par nevajadzīgu ieradumu.

Mācīsimies ēst veselīgi un garšīgi, ievērot ēdienreizes, augu sezonalitāti, produktu kvalitāti! Tieši tā mēs sevi lutināsim – ēdot vakariņas ģimenes lokā, pusdienojot ar draugiem vai baudot kopā gatavoto ēdienu!

Kardioloģe Iveta Mintāle